Încălzire electrică – de ce?

Încălzire electrică cu panouri radiante infraroșu
Încălzire electrică cu panouri DUAL Therm
Încălzire electrică cu panouri radiante industriale
Încălzire electrică cu convectoare electrice
Încălzire electrică cu panouri radiante pentru terase

Această întrebare se face din ce în ce mai auzită în momentul alegerii viitoarei soluții de încălzire. Dorim să facem cea mai bună alegere, să fie cât mai mică investiția, cu cele mai mici costuri de întreținere iar apoi costul încălzirii să fie minim. Grea alegere, pentru că nu înlocuim anual sistemul de încălzire…

Variantele cele mai des folosite sunt gazul, lemnul, iar în ultimii ani vine puternic din urmă sistemul de încălzire electrică.

Raționamentul alegerii celui mai bun sistem de încălzire se face în funcție de costuri. Acestea sunt costuri imediate și costuri de utilizare în timp. Detaliem mai jos fiecare din aceste costuri:

 • Costurile imediate sunt costurile de investiție în sistemul de încălzire: costurile cu proiectul și branșamentul (sistemul pe gaz), achiziționarea sistemului de încălzire (centrală, calorifere, țevi, accesorii), materialele necesare instalații, manoperă.
 • Costurile de utilizare sunt costurile ce intervin pe durata de viață a sistemului de încălzire: verificarea periodică a instalației și a centralei (sistemul pe gaz), curățarea coșurilor de fum (sistemul pe lemn), achiziția materiei prime (gaz, lemn, energia pentru încălzire electrică).

 După care, mai intervine factorul confort. Cu toții ne dorim căldură în case pe timpul iernii, indiferent cât de mare este stratul de zăpadă afară, iar factura să nu fie o problemă.

 Reglajul confortului interior se face cu ajutorul termostatelor astfel: la sistemul pe gaz vom găsi un termostat pentru toate încăperile, acesta fiind plasat de obicei în camera cea mai răcoroasă. La sistemul cu încălzire electrică vom avea termostat ambiental în fiecare încăpere, astfel avem posibilitatea reglării confortului în funcție de utilitatea încăperii. La sistemul pe lemn vom avea (sau nu) un singur termostat, aici fiind mai dificil de controlat temperatura de ardere și puterea calorică a lemnului.

De asemenea, menținerea unei temperaturi minime (sau de antiîngheț) cât timp nu suntem acasă, diferențiază din nou sistemele de încălzire: la gaz și la electric se realizează fară probleme, mai puțin la lemn.

Foarte mulți calculează randamentul unui sistem strict prin prisma costului de utilizare, luând în discuție doar anumiți parametri și ignorând total unele aspecte care influențează randamentul. Vom da mai jos câteva exemple:

 • La sistemul de încălzire cu gaz vedem foarte des calcule unde se echivalează matematic puterea calorică după formula 1 mc gaz = aproximativ 10 kW. Acest lucru este valabil în limita unei presiuni a gazului la consumator (de multe ori iarna am observat gazul nu are presiune) și a grupei de calitate (deseori se întâmplă iarna fie nevoie de 15 minute pentru a pregăti un ceai, datorita impurității gazului și amestecului cu alte gaze). Apoi, este foarte importantă calitatea, vechimea și tipul centralei pe gaz: cu cât centrala este mai veche, cu atât este mai puțin eficientă, ceea ce duce la eliminarea prin tubul de evacuare a unei cantități tot mai mari de energie, deci pierdere suportată din buzunarul nostru. Oricum, centralele clasice cu tiraj forțat vor fi interzise de la comercializare, iar cele vechi vor fi schimbate în timp cu modele mai noi și mai eficiente. Centralele în condensare au randamentele mai ridicate, dar și preturile mai mari la achiziție. Concluzionând, 1 mc gaz are doar ipotetic valoarea de 10 kW, valoarea reală în momentul consumului este mult mai mică.
 • La sistemul de încălzire electrica, randamentul se apropie de 100%, neexistând pierderi către exterior în timpul producerii de căldură. Acest procent nu poate fi mai mare de 100% decât în cazul pompelor de căldură. Contorizarea consumului de energie este foarte precisă. Reglajul confortului se face independent în fiecare încăpere, ceea ce duce la eliminarea consumului nedorit. Ultima generație de aparate este prevăzută cu senzori de mișcare care adaptează funcționarea aparatului în funcție de prezența umană în încăpere, senzori pentru fereastră deschisă care întrerupe încălzirea dacă aparatul sesizează deschiderea unei ferestre, control cu microprocesor și modularea (adaptarea) puterii necesare încălzirii, aparatele contorizează energia consumată în decursul ultimelor 24 de ore și a ultimei săptămâni, precum și multe alte funcții care ajută la economisirea energiei.
 • La sistemul de încălzire pe lemn avem nevoie de o cameră dedicată centralei, de un spațiu de depozitare și uscare a lemnului, de un coș de fum care trebuie curățat cel puțin odată pe an și de multă muncă fizică pentru dimensionat lemnele și alimentat centrala. Acest sistem nu are rezolvată problema antiînghețului pe durata mai mare de timp, în lipsa folosirii casei. Acest sistem este foarte greoi de folosit la bloc.

 

Nu în ultimul rând este nevoie amintim latura ecologică a energiei. Gazul, lemnul și țițeiul sunt resurse epuizabile, care au costuri din ce în ce mai mari la consumator. Energia electrică este produsă în procente tot mai mari din surse regenerabile cum sunt centralele eoliene, panourile fotovoltaice, hidrocentrale. România este astăzi un exportator net de energie electrică, ceea ce poate duce în viitor la scăderea sau măcar menținerea prețurilor actuale. Liberalizarea mult mai rapidă a prețului energiei electrice, duce la apariția pe piață a mai multor furnizori. Competiția în piață liberă înseamnă scăderea prețului produsului.

 

Un aspect care duce la micșorarea facturilor de energie pentru încălzire electrică este alegerea corectă a abonamentului. Tipurile de abonamente sunt reglementate centralizat la nivel de țară și sunt publicate în Monitorul Oficial. Odată ales sistemul de încălzire electrică recomandam consultați tipurile de abonamente disponibile și alegeți planul tarifar care avantajează în funcție de necesarul Dvs., dar și de modul de folosire. Un abonament bine ales poate duce la economii de până la 10% la facturare. După ce se va liberaliza piață și pentru persoane fizice (deja este liberalizată pentru persoane juridice) vom putea ALEGE și NEGOCIA prețul kilowatt-ului consumat.

 Solicită acum GRATUIT o oferată pentru un sistem de încălzire electric adaptat locuinței tale!

Deci: de ce încălzire electrică?
Am încercat să sintetizăm în tabelul de mai jos punctele de interes în alegerea corectă a sistemului de încălzire.

 

 

Sistem de încălzire cu GAZ

Sistem de încălzire cu LEMN

Sistem încălzire ELECTRICĂ

Cost proiect și branșament

Mare

Fără cost

Fără cost

Cost investiție sistem

Mare

Mare

Mic-Mediu

Cost materiale și montaj

Mare

Mare

Mic

Cost manoperă montaj

Mare

Mare

Mic-Mediu

Cost verificare periodică și mentenanță

Mediu

Mediu

Fără cost

Cost energie

Mediu

Mediu

Mediu

Impact mediu

Foarte mare

Foarte mare

Mică

Confort

Mare

Mediu

Mare

Control consum

Mediu

Foarte slab

Foarte bun

Durată de viață

Medie

Medie

Foarte mare

 

CONCLUZII:

Care sunt avantajele unui sistem de încălzire electrică față de celelalte variante de încălzire?

 • Nu există costuri cu proiectarea sistemului
 • Investiția în aparate este mult mai redusă
 • Instalarea se face în timp foarte scurt cu costuri mici sau medii
 • Disconfort redus în timpul montajului
 • Fară costuri ulterioare de întreținere a sistemului
 • Durată de viață practic nelimitată
 • Cel mai bun control al consumului de energie și al confortului
 • Cel mai mare randament
 • Cel mai prietenos sistem cu mediul, fară noxe eliminate în atmosferă
 • Posibilitatea utilizării energiei produse din surse regenerabile sau nepoluante
 • Posibilitatea creării de insule de căldură (hale, depozite, săli de sport, incinte industriale etc.)
 • Cel mai sănătos sistem de încălzire pentru organism
 • Cost al energiei comparabil sau chiar mai mic cu celelalte sisteme dacă se alege abonamentul corect

Luând în calcul TOATE cheltuielile pe o durată medie de utilizare de 10 ani, din experiența noastră (începând cu anul 2009) și din mărturiile clienților noștri, sistemul cu încălzire electrică este mai avantajos decât sistemul pe gaz și cel pe lemn.

Solicită acum GRATUIT o oferată pentru un sistem de încălzire electric adaptat locuinței tale!