Panouri radiante industriale
- Ce sunt panourile radiante industriale?
- Cum funcționează panourile radiante infraroșu?
- Panouri radiante industriale- Avantaje
- Despre montaj – panouri radiante industriale
Ce sunt panourile radiante industriale?
Dacă pentru a încălzi o cameră locuită permanent, cu un volum de aer relativ mic putem utiliza panouri radiante de putere mică sau panouri duale sau convectoare electrice. În cazul încălzirii suprafețelor mari și a volumelor mari de aer ne lovim de câteva bariere fizice legate de puterea electrică, poziționarea de panouri radiante și timpul de încălzire.
La încălzirea halelor, depozitelor sau a altor spații cu volume mari, este total ineficientă încălzirea convectivă dintr-un motiv fizic simplu: aerul cald este mai ușor decât aerul rece și se va ridica spre tavan. Deci nu se va putea beneficia de încălzirea zonei utilizate de oameni și aparate.
În acest sens, au fost dezvoltate o serie de aparate care încălzesc de sus în jos prin radiație infraroșie. Acestea au caracteristici constructive aparte: putere electrică mult mai mare decât un panou radiant cu uz rezidențial, aspect mai brut cu design simplist deoarece este gândit să fie eficient nu să fie frumos, posibilitatea să fie alimentat direct la rețele trifazice de energie electrică.
Cum funcționează panourile radiante industriale?
Deoarece în mediul industrial contează mai puțin aspectul, producătorii de panouri radiante industriale pun accentul pe funcționalitatea și pe fiabilitatea acestora.
De obicei sunt construite din mai multe elemente radiante care au forme specifice pentru a distribui radiația infraroșu cât mai uniform. Aceste elemente au conexiuni electrice adaptate pentru alimentarea la curent monofazat sau trifazic. Astfel, elementele radiante se pot comanda independent sau simultan, în funcție de necesarul zonei încălzite cu panouri radiante infraroșu.
Avantaje panouri radiante industriale:
- Preț mult mai mic al investiției față de un sistem radiant pe gaz
- Posibilitatea încălzirii zonale sub formă de insule de căldură doar în zonele de interes
- Căldura se resimte imediat ce panourile radiante industriale ajung la temperatura normală de lucru
- Eficiența mult mai mare decât a sistemelor convective
- Nu creează curenți de aer care să antreneze particulele de praf
- Rezistență la agenți corozivi, umezeală, praf
- Control independent al fiecărui panou radiant industrial
- Durată de viață practic nelimitată
Despre montaj – panouri radiante industriale
Pentru a încălzi o hală/depozit sau o incintă comercială cu volum mare, se face un calcul specific al necesarului de energie. Astfel, se va determina numărul și puterea aparatelor necesare.
Montajul se face în majoritatea cazurilor prin suspendare din tavan. Rareori, când geometria spațiului o cere, panourile electrice industriale se pot monta pe perete sub un unghi calculat în prealabil. Prinderea se face cu lanțuri sau cabluri care să suporte greutatea fiecărui panou radiant industrial.