De ce incalzire electrica?

Incalzire electrica cu panouri radiante infrarosu
Incalzire electrica cu panouri DUAL Therm
Incalzire electrica cu panouri radiante industriale
Incalzire electrica cu convectoare electrice
Incalzire electrica cu panouri radiante pentru terase
Incalzire electrica cu plasme termice

Aceasta intrebare se face din ce in ce mai auzita in momentul alegerii viitoarei solutii de incalzire. Dorim sa facem cea mai buna alegere, sa fie cat mai mica investitia, cu cele mai mici costuri de intretinere iar apoi cat costul incalzirii sa fie minim. Grea alegere, pentru ca nu inlocuim anual sistemul de incalzire…

Variantele cele mai des folosite sunt gazul, lemnul, iar in ultimii ani vine puternic din urma sistemul de incalzire electrica.

Rationamentul alegerii celui mai bun sistem de incalzire se face in functie de costuri. Acestea sunt costuri imediate si costuri de utilizare in timp. Detaliem mai jos fiecare din aceste costuri:

 • Costurile imediate sunt costurile de investitie in sistemul de incalzire: costurile cu proiectul si bransamentul (sistemul pe gaz), achizitionarea sistemului de incalzire (centrala, calorifere, tevi, accesorii), materialele necesare instalarii, manopera.
 • Costurile de utilizare sunt costurile ce intervin pe durata de viata a sistemului de incalzire: verificarea periodica a instalatiei si a centralei (sistemul pe gaz), curatarea cosurilor de fum (sistemul pe lemn), achizitia materiei prime (gaz, lemn, energia pentru incalzire electrica).

 Apoi, mai intervine factorul confort. Cu totii ne dorim caldura in case pe timpul iernii, indiferent cat de mare este stratul de zapada afara, iar factura sa nu fie o problema.

 Reglajul confortului interior se face cu ajutorul termostatelor astfel: la sistemul pe gaz vom gasi un termostat pentru toate incaperile, acesta fiind plasat de obicei in camera cea mai racoroasa. La sistemul cu incalzire electrica vom avea termostat ambiental in fiecare incapere, astfel avem posibilitatea reglarii confortului in functie de utilitatea incaperii. La sistemul pe lemn vom avea (sau nu) un singur termostat, aici fiind mai dificil de controlat temperatura de ardere si puterea calorica a lemnului.

De asemenea, mentinerea unei temperaturi minime (sau de anti-inghet) cat timp nu suntem acasa, diferentiaza din nou sistemele de incalzire: la gaz si la electric se realizeaza fara probleme, mai putin la lemn.

Foarte multi calculeaza randamentul unui sistem strict prin prisma costului de utilizare, luand in discutie doar anumiti parametri si ignorand total unele aspecte care influenteaza randamentul. Vom da mai jos cateva exemple:

 • La sistemul de incalzire cu gaz vedem foarte des calcule unde se echivaleaza matematic puterea calorica dupa formula 1 mc gaz = aproximativ 10 kW. Acest lucru este valabil in limita unei presiuni a gazului la consumator (de multe ori iarna am observat ca gazul nu are presiune) si a grupei de calitate (deseori se intampla iarna sa fie nevoie de 15 minute pentru a pregati un ceai, datorita impuritatii gazului si amestecului cu alte gaze). Apoi, este foarte importanta calitatea, vechimea si tipul centralei pe gaz: cu cat centrala este mai veche, cu atat este mai putin eficienta, ceea ce duce la eliminarea prin tubul de evacuare a unei cantitati tot mai mari de energie, deci pierdere suportata din buzunarul noastru. Oricum, centralele clasice cu tiraj fortat vor fi interzise de la comercializare, iar cele vechi vor fi schimbate in timp cu modele mai noi si mai eficiente. Centralele in condensare au randamentele mai ridicate, dar si preturile mai mari la achizitie. Concluzionand, 1 mc gaz are doar ipotetic valoarea de 10 kW, valoarea reala in momentul consumului este mult mai mica.
 • La sistemul de incalzire electrica, randamentul se apropie de 100%, neexistand pierderi catre exterior in timpul producerii de caldura. Acest procent nu poate fi mai mare de 100% decat in cazul pompelor de caldura. Contorizarea consumului de energie este foarte precisa. Reglajul confortului se face independent in fiecare incapere, ceea ce duce la eliminarea consumului nedorit. Ultima generatie de aparate este prevazuta cu senzori de miscare care adapteaza functionarea aparatului in functie de prezenta umana in incapere, senzori pentru fereastra deschisa care intrerupe incalzirea daca aparatul sesizeaza deschiderea unei ferestre, control cu microprocesor si modularea (adaptarea) puterii necesare incalzirii, aparatele contorizeaza energia consumata in decursul ultimelor 24 de ore si a ultimei saptamani, precum si multe alte functii care ajuta la economisirea energiei.
 • La sistemul de incalzire pe lemn avem nevoie de o camera dedicata centralei, de un spatiu de depozitare si uscare a lemnului, de un cos de fum care trebuie curatat cel putin odata pe an si de multa munca fizica pentru dimensionat lemnele si alimentat centrala. Acest sistem nu are rezolvata problema anti-inghetului pe durata mai mare de timp, in lipsa folosirii casei. Acest sistem este foarte greoi de folosit la bloc.

 

Nu in ultimul rand este nevoie sa amintim latura ecologica a energiei. Gazul, lemnul si titeiul sunt resurse epuizabile, care au costuri din ce in ce mai mari la consumator. Energia electrica este produsa in procente tot mai mari din surse regenerabile cum sunt centralele eoliene, panourile fotovoltaice, hidrocentrale. Romania este astazi un exportator net de energie electrica, ceea ce poate duce in viitor la scaderea sau macar mentinerea preturilor actuale. Liberalizarea mult mai rapida a pretului energiei electrice, va duce la aparitia pe piata a mai multor furnizori. Competitia in piata libera inseamna scaderea pretului produsului. La gaz, liberalizarea se va face treptat pana in 2018, cand pretul gazului se va dubla fata de pretul din 2015. (sursa calendar liberarizare pret gaze)

 

Un aspect care duce la micsorarea facturilor de energie pentru incalzire electrica este alegerea corecta a abonamentului. Tipurile de abonamente sunt reglementate centralizat la nivel de tara si sunt publicate in Monitorul Oficial. Odata ales sistemul de incalzire electrica va recomandam sa consultati tipurile de abonamente disponibile si sa alegeti planul tarifar care va avantajeaza in functie de necesarul Dvs., dar si de modul de folosire. Un abonament bine ales poate duce la economii de pana la 10% la factura prin simplul fapt al alegerii corecte a abonamentului. Dupa ce se va liberaliza piata si pentru persoane fizice (deja este liberalizata pentru persoane juridice) vom putea ALEGE si NEGOCIA pretul kilowatt-ului consumat.

 Solicita acum GRATUIT o oferata pentru un sistem de incalzire electric adaptat locuintei tale!

Deci: de ce incalzire electrica?
Am incercat sa sintetizam in tabelul de mai jos punctele de interes in alegerea corecta a sistemului de incalzire.

 

 

Sistem de incalzire cu GAZ

Sistem de incalzire cu LEMN

Sistem incalzire ELECTRICA

Cost proiect si bransament

Mare

Fara cost

Fara cost

Cost investitie sistem

Mare

Mare

Mic-Mediu

Cost materiale si montaj

Mare

Mare

Mic

Cost manopera montaj

Mare

Mare

Mic-Mediu

Cost verificare periodica si mentenanta

Mediu

Mediu

Fara cost

Cost energie

Mediu

Mediu

Mediu

Impact mediu

Foarte mare

Foarte mare

Mica

Confort

Mare

Mediu

Mare

Control consum

Mediu

Foarte slab

Foarte bun

Durata de viata

Medie

Medie

Foarte mare

 

CONCLUZII:

Care sunt avantajele unui sistem de incalzire electrica fata de celelalte variante de incalzire?

 • Nu exista costuri cu proiectarea sistemului
 • Investitia in aparate este mult mai redusa
 • Instalarea se face in timp foarte scurt cu costuri mici sau medii
 • Disconfort redus in timpul montajului
 • Fara costuri ulterioare de intretinere a sistemului
 • Durata de viata practic nelimitata
 • Cel mai bun control al consumului de energie si al confortului
 • Cel mai mare randament
 • Cel mai prietenos sistem cu mediul, fara noxe eliminate in atmosfera
 • Posibilitatea utilizarii energiei produse din surse regenerabile sau nepoluante
 • Posibilitatea crearii de insule de caldura (hale, depozite, sali de sport, incinte industriale etc.)
 • Cel mai sanatos sistem de incalzire pentru organism
 • Cost al energiei comparabil sau chiar mai mic cu celelalte sisteme daca se alege abonamentul corect

Luand in calcul TOATE cheltuielile pe o durata medie de utilizare de 10 ani, din experienta noastra (incepand cu anul 2009) si din marturiile clientilor nostri, sistemul cu incalzire electrica este mai avantajos decat sistemul pe gaz si cel pe lemn.

Solicita acum GRATUIT o oferata pentru un sistem de incalzire electric adaptat locuintei tale!


Coș

Produse similare

n
Cat consuma panourile radiante infrarosu?

Service aer conditionat auto

Incarcare freon auto

Detalii
nu este poza