Intrebari si comenzi telefonice:
0365-441.895 sau 0744-554.556
luni-vineri intre orele 9.00 si 17.00

PANOURILE RADIANTE INFRAROSU

 

Ce sunt panourile radiante

Panourile radiante infrarosu sunt corpuri de incalzire care transforma energia electrica in doua componente: caldura radiata si caldura convectiva. Caldura radiata este transmisa prin intermediul radiatiei in infrarosu, care este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este mai lunga decat a luminii vizibile (400-700 nm) dar este mai scurta decat a microundelor. Procentul de radiere este de 93-95%, diferenta pana la 100% fiind caldura convectiva.
Producatorii de panouri radiante folosesc ca element de incalzire fibra de carbon, aceasta avand proprietati de emisivitate deosebite, rezistenta la utilizare si durata de viata foarte lunga. Radiatia infrarosie este directionata cu ajutorul unui deflector catre partea din fata a panoului. Aceasta atinge o temperatura de maxim 120 grade Celsius, nefiind periculoasa la atingere pe perioade scurte.

 

Cum functioneaza panourile radiante

Panourile cu unde infrarosii functioneaza pe acelasi principiu cu cel dupa care soarele incalzeste pamantul prin intermediul radiatiilor infrarosii. Undele electromagnetice invizibile cu ochiul uman (razele infrarosii) emise de soare pun in miscare moleculele, care elibereaza energie pe care noi o resimtim sub forma de caldura. La temperaturi obișnuite, cea mai mare parte a spectrului radiației termice se află în domeniul infraroșu; acesta se deplasează către lungimi de undă mici pe măsură ce temperatura corpului crește. Undele infrarosii au un efect benefic asupra corpului uman fiind recunoscute pentru eficientizarea proceselor fiziologice la nivel celular si reglarea echilibrului termic a organismelor vii. Astfel se explica starea de bine ce ne cuprinde stand la soare, acea “toropeala”, valabila si pentru celelalte vietuitoare (pasari, reptile, animale, plante…). 
Razele IR emise, ajung cu usurinta in toate colturile incaperii si sunt absorbite de pereti si corpurile prezente, acestea incalzindu-se. Corpurile fiind incalzite, vor degaja caldura acumulata in aerul din incapere, incalzirea aerului fiind uniforma. 

 

Avantaje panouri radiante

Cel mai important avantaj este eficienta incalzirii prin acest procedeu, eficienta ce ajunge pana la 99%. Nu vom intalni pierderi de caldura deoarece corpurile sunt incalzite inaintea aerului.
Efect benefic asupra sanatatii deoarece panourile imita incalzirea soarelui, functioneaza fara zgomot, nu genereaza curenti de aer deci nu ridica praful, nu usuca aerul, incalzire uniforma a spatiului
Nu necesita autorizatii nici proiecte ale instalatiilor, fara costuri de intretinere, durata de viata practic nelimitata.
Montaj simplu, rapid, fara mizerie. Se conecteaza la reteaua existenta de energie electrica.
Reglaj automat al temperaturii cu ajutorul termostatelor, independent in fiecare incapere.

 

Panouri radiante (FAQ)

1. Care este deosebirea dintre incalzirea cu panouri radiante infrarosu si alte tipuri de incalzire electrica ?
R: Cele mai multe sisteme de incalzire electrica folosesc aerul pentru a incalzi o incapere. In general acestea sunt ineficiente, nesanatoase (pentru alergici) si scumpe. Caldura genereaza curenti de aer cald care se ridica spre tavan lasand podeaua rece, tocmai unde oamenii au nevoie de caldura. Panourile infrarosii copiaza soarele si folosesc caldura radianta care este sanatoasa, foarte eficienta si economica. Amintiti-va iarna cand soarele straluceste si temperatura afara este foarte scazuta, pielea noastra se incalzeste rapid cand este expusa la caldura radianta a soarelui. In Alpi, schiorii chiar fac plaja fara probleme la temperature foarte mici, mult sub 0 grade Celsius. Caldura radianta a panourilor cu raze infrarosii incalzeste peretii si mobila din camera. Ca si cum o piatra sau o stanca incalzita de soare, va pastra caldura mai mult timp decat aceeasi piatra incalzita cu aer cald.

2. Panourile radiante trebuie oprite in cursul noptii ?
R: Nu. Panourile radiante sunt conectate la un termostat care va permite reglarea temperaturii la un nivel confortabil. Astfel, noaptea veti avea nevoie de o temperatura mai scazuta in camera, iar panourile vor functiona mai putin. Cand va treziti, puteti modifica usor temperatura de la termostat, urmand ca incaperea sa se incalzeasca rapid la confortul necesar. Incalzind o camera de la 15 grade la 20 de grade este mult mai economic decat sa o incalzim de la temperature de afara. Se pot atasa termostate electronice fara fir care se pot programa in functie de ore si de zilele saptamanii.

3. Ce dimensiuni au aceste panouri radiante?
R: Panourile cu infrarosu pot avea diverse dimensiuni si se calculeaza necesarul unei camere dupa volumul acesteia.

4. De ce panourile pot avea aceeasi dimensiune dar puteri diferite ?R: Cu cat suprafata unui panou radiant este mai mare cu atat are o radiatie mai bine distribuita pe suprafata. Cu cat suprafata este mai mare cu atat este mai economica utilizarea panoului. Din pacate unele case nu au suficient spatiu pe un perete, asa ca vor folosi un panou cu dimensiune mai mica dar de aceeasi putere calculate ca necesara.

5. Cum controlez panourile cu unde infrarosii?
R: Fiecare panou este conectat la un termostat care este bine sa fie montat cat mai jos, langa podea, deoarece aici este cea mai scazuta temperatura din camera. Senzorii masoara tot timpul temperatura iar termostatul comanda functionarea panoului dupa cum a fost programat de proprietar. Astfel, TU controlezi nivelul caldurii pentru ca TU sa te simti cel mai confortabil. NOI, va putem oferi cele mai bune si mai fine termostate.

6. Cat de scumpe sunt aceste panouri de incalzire cu infrarosu ?
R: Preturile panourilor difera in functie de dimensiune si putere. Panourile acopera o gama de putere de la 0.3 kW pana la 1.2 kW. Panourile mai mici costa mai putin decat cele mai mari, iar un set pentru o casa intreaga cu suprafata utila de aproximativ 130 mp poate ajunge pana la 2500 EUR (+TVA). Comparand cu alte sisteme de incalzire, panourile radiante nu au costuri de intretinere si nu necesita reparatii pe parcursul intregii perioade de utilizare. Nu uitati cand comparati sistemele de incalzire sa calculati toate costurile: investitia initiala in sistem (achizitia propriu-zisa a centralei, calorifere, tevi, fitinguri, automatizari), costuri de instalare (manopera, santier in casa), costuri de intretinere (curatare cosuri de fum etc.), costuri de utilizare (valoarea medie a facturilor).

7. In cat timp se face instalarea unui panou radiant infrarosu ?
R: In medie, instalarea unui panou infrared se face in 30 de minute, de la despachetare pana la functionare. Astfel, instalarea este rapida, curata si imediata, fara murdarie lasata in urma.

8. Ce garantie au panourile radiante infrared?
R: In functie de producator, putem garanta minim 3 ani de garantie oferita prin schimbarea panoului defect. Este un alt avantaj pe care il aveti fata de o centrala traditionala care are pana la 3 ani garantie, iar garantia se face prin reparatia centralei, nu prin schimbare. In plus, garantia este transferabila noilor proprietari in caz ca vindeti apartamentul/casa si nu doriti sa le instalati in noua locatie. La nevoie, puteti sa le mutati foarte usor.

9. Cum se face instalarea panourilor radiante electrice?
R: Instalarea panourilor se face fara interventia unui specialist daca nu modificati instalatia electrica a locatiei. Daca doriti instalarea panourilor cu alimentarea direct din doza sau din panoul electric, instalarea poate fi facuta de unul din specialistii nostri sau va putem recomanda o firma colaboratoare pentru locatia Dvs. Noi va consiliem GRATUIT in alegerea si dimensionarea panourilor.Vezi filmuletul (Montaj de panouri radiante pe perete cu termostat tip priza) >>

10. Cea mai buna locatie de montare a unui panou radiant infrarosu este sub fereastra?
R: In zilele noastre cand fara costuri mari avem posibilitatea de instalare a geamurilor termopan de buna calitate, nu mai este necesar a aseza sursa de caldura sub sursa de frig (geamul). In plus, de obicei la geam exista o perdea care poate acoperi sursa de caldura, scazand mult din randamentul acesteia. Consultantii nostri va vor sfatui cu privire la cea mai buna pozitie de amplasarea a panourilor si a termostatelor.

11. Se poate instala un panou radiant infrarosu in baie ?
R: DA, cu conditia ca acesta sa fie amplasat la minim un metru de sursa de apa si sa fie bine izolate firele pana la priza, inclusiv priza. Amplasarea panoului in baie se va face doar de catre un electrician autorizat.

12. Se pot muta panourile dintr-o camera in alta?
R: Deci fizic este posibil, noi nu recomandam mutarea unui panou radiant infrarosu pentru a incalzi si o alta camera. Panoul infrarosu se alege pentru o anumita camera si sistemul de incalzire infrarosu este dimensionat pentru o anume incapere. Mutandu-se in alta incapere, nefiind dimensionat pentru noua incapere, panoul poate functiona prea mult cauzand costuri ridicate cu energia. Intre timp, camera care a fost incalzita se va raci si va fi necesar din nou de o energie ridicata pentru a ajunge la temperatura optima la care a fost programat termostatul.

13. Cat de sigure in folosinta sunt panourile radiante?
R: Desi suprafata radianta atinge temperaturi ridicate de functionare (80-90 grade Celsius) chiar daca sunt atinse acestea nu creeaza leziuni pielii. Totusi, este recomandabil sa fie montate la o inaltime sigura, unde copiii mici sa nu ajunga si unde sa fie ferite de agatarea unor obiecte care sa obtureze suprafata radianta. Panourile sunt prevazute si in aceste cazuri cu sisteme de oprire automata in cazul acoperirii.

14. Pot cumpara panouri radiante infrarosu din Praktiker, Baumax, OBI sau alte centre comerciale de profil?
R: NU, aceste panouri infrared se calculeaza separat pentru fiecare locatie si aveti nevoie de un specialist care sa va consilieze. Aceasta se poate face GRATUIT daca va inscrieti pe pagina noastra www.infrapanel.ro . De asemenea un consultant se va deplasa GRATUIT pana la adresa Dvs. unde va face masuratori.

15. Pot sa va recomand si alti clienti?
R: Desigur, aceasta se intampla deseori din partea clientilor multumiti. Avem chiar si o schema de recompensare a efortului Dvs., aceasta fiind un mod prin care va spunem MULTUMESC. Contactati-ne si va vom da detalii.

16. Puteti livra si la o cabana la munte sau la tara?
R: DA, putem livra in orice locatie prin serviciul de curierat rapid. Daca numarul panourilor comandate depaseste 5 bucati cheltuielile de transport sunt suportate de catre noi.17. Am o casa la tara cu retea electrica slaba. Pot folosi panouri electrice radiante infrarosu?R: Pentru siguranta Dvs. va recomandam sa verificati instalatia electrica inainte de montarea panourilor. Verificarea si instalarea sa fie facuta de personal calificat si acreditat.

www.infrapanel.ro - PANOURI RADIANTE INFRAROSU
SEO